sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Oiva aatos!

Sarjassamme arkistojen aarteita...Tässä kuvassa Nooran pappa (toinen vasemmalta) bändinsä kanssa. Mummo tiesi kertoa, että yleensä auton katolla matkusti läskibasso. Mainio kuva ja hieno tunnelma!

Itseäni kiehtoo vanhoissa kuvissa se että koska kuva on otettu ja missä ollaan. Kukaan kuvassa olijoista ei ole enää kertomassa näitä detaljeja, mutta kuvassa on silti paljon sellaista millä kuvaa ajoittaa tiettyyn aikaan.

Myös muut kuvassa näkyvät asiat on mielenkiintoisia; esmes minkä ikäinen oli tuo auto tuolloin?


Auton koppa näyttäis '30-'31 Fordilta ovien perusteella, mutta loksut ja lippa viittais '28-'29 malliin. Tuo vaaleapaitainen herrasmies seisoo juuri tuon cowlin ja oven välisen sauman kohdalla, josta vuosimallin varmaksi tunnistaisi. Ainakin etupuskuri on vuosimallista 28-29, mutta sehän on voitu vaihtaa semmoiseksi pula-aikana. Kaikista mahdollisista Aakkosen korimalleista tuo voisi olla 1929-1931 valmistettu 2-window Fordor. Näin väittäisin kun asiaa tuolta tutkin.

Vaatteista voi päätellä että ei olla vielä päästy 60-luvun alkuun koska herroilla muusikoilla on noinkin löysät vaatteet, eikä olla enää 40-luvullakaan (se pula-aika taas) jolloin kangasta säästeltiin. Vanhalla autolla liikkuminen (kuvan Ford oli tuolloin ~30 vuotias) puhuisi myös 50-luvun lopun puolesta; autotuonnin vapautuminen säännöstelystä tapahtui vasta 1962.
 

Rekisterikilvestä pilkottaa kulma, sen avulla pystyy tarkentamaan paljonkin; Vuonna '50 alettiin muuttaa yksikirjaimisia kilpiä kaksi-kirjaimisiksi ja nuo nurkista viistoksi leikatut kilvet tulivat käyttöön vuonna '57. Valkoiseksi maalattu kehys numeroita reunustamaan tuli rekisterikilpiin vuonna '60. Tuossa sitä ei ole, joten näin ollen siis tuo auto on rekisteröity vuosien '57 ja '59 välillä, ja sille ajalle haluaisin tämän kuvankin sijoittaa. Neljästä työikäisestä kaverista kun ei kukaan ole vielä hankkinut kapeamman mallisia vaatteita tai kenkiä joita 60-luvun ensimmäisinä vuosina suosittiin.
Siihen maailman aikaan kun tämä kuva on otettu, oli tapana että kun auto myytiin läänistä toiseen, niin rekisterikilpikin vaihtui. Silloin siis kilven ensimmäisestä kirjaimestä pystyi päättelemään mihin lääniin auto on rekisteröity tuolloin. Tämä auto on siis kilpensä perusteella rekisteröity Vaasan- tai Viipurin lääniin. Mutta koska ollaan jo 50-luvulla, niin Viipurin lääniä ei Suomella enää ole... eli Vaasan läänissä ollaan.

Tämän salapoliisityön jälkeen voidaan päätellä että tässä kuvassa meillä on noin kolmekymppisiä herroja hieman alle 30-vuotiaalla Fordilla liikenteessä, jossa on noin 30 hevosvoimaa...

Tässä sama kaveri, Oiva Aatos nimeltään keinumassa. Saattaa olla että kuva on otettu joskus samoihin aikoihin kuin tuo toinenkin. Toisin kuin tuossa edellisessä, tässä ei ole mitään yhtä selkeää asiaa mistä voisi päätellä ajankohtaa. Nopeaan valotusaikaan on silloinen kamera kuitenkin kyennyt koska liikkuva kohde on tarkka.


Näihin CSI-tyyppisiin tunnelmiin jätämme teidät keinumaan, ja kiitämme kaikista jo aiemmin kirjoittamistanne kommenteista! Palaamme jälleen uusin kuvin, ehkä jo ensi viikolla!


1 kommentti: