sunnuntai 8. syyskuuta 2013

Leluhuone

Tässä tämä meidän flipperi-huone iltavalaistuksessa.
Jätskitötteröönkin syttyy valo vaikkei se tässä olekaan päällä. Se on nostettu roskalavalta kuin myös neon-putkesta taivutettu G-kirjain. Flipperi -joka joskus on toiminut asekaappinakin- on omin pikkukätösin kunnostettu pelikuntoon. Vanhoja leluja on keräilty sieltä täältä, yksi kerrallaan. Lelut ovat lähinnä 50-60 -luvulta, myös joitakin 70-lukulaisia on kertynyt.Sirkus-leijona joka pyörittää päätään ja haukkaa palloa! Toimii paristolla ja sisältää vain yhden moottorin joka kuitenkin pyörittää useampaa ratasta joista lähtee tankoja, vipuja ja rattaita niin paljon että leijona pää kääntyy, suu aukeaa ja ääntäkin se pitää!


Ei oo säästöpossu, vaan säästö-ruumisarkku! Luurangon päällä kuuluisi olla peitto, mutta tästä näkee paremmin mikä on homman nimi; Ensin viritetään vieteri, sitten laitetaan kolikko arkun päälle. Peiton alta tulee ooky-spooky käsi joka tarttuu kolikkoon ja vetää sen arkun sisälle talteen. Huu...hu-huu...!

Vinkki-lelut olivat 50-60-luvulla hyvinkin villitys, meidän päiviin ja nurkkiin on jäänyt muutama esimerkki eri kokoisia versioita. Melko isot lävistykset korvissa...
Näiden takana peltinen viidakkorumpu samasta aiheesta.


Onko mitään muuta niin kekseliästä kuin peltilelun suunnittelijan innokas mieli?! 
Pikku-karhu haluaisi sätkytellen pois parturi-tuolista ja isompi karhu pyörittää päätään... ja jatkaa leikkaamista. Sakset ja kampa liikkuvat. Uskomattoman hauskaa katsottavaa!


Coca Cola -teemainen irtopää! 
Näitä näkee myytävän uskomattomiin hintoihin vanhoina esineina, joita ne ei kuitenkaan aina ole. Tälläisestä ei siis kannata maksaa satasia...


Vasemman reunan Buick ei ole koottava pienoismalli eikä peltilelu, vaan myynninedistyksellinen lahjus mahdolliselle auton ostajalle vuonna 1957. Alunperin vain puna-musta kiiltävin puskurein, myöhemmin tuttu pienoismalli-harrastaja korosti listoituksia pyynnöstäni Bare Metal Foil'illa. Toinen punainen ajokki on peltinen, ja toistaa osapuilleen '59-'60 Buickin muotoja. Keskellä Greyhound-bussi joka on ollut meillä jo kymmenen vuoden ajan.
Taustalla lelupakkaus joka vois olla 50-luvun loppupuoliskolta päätellen siihen maalatuista autoista ja rakennuksista. Länsi-Saksalainen tuote muuten, hauskaa on se että pakkauksessa olevat autot ovat saksalaisia, mutta muut tuotemerkit -Shell, Good-Year, Coca-Cola- ovat aivan kaikkea muuta kuin saksalaisia...  ;)


Sädepyssy-hommia! 50-luvun loppupuolella oltiin kovaa vauhtia matkalla kuuhun (kaikkihan muistaa Neukkujen Sputnikin vuonna 1957 ja jenkkien Explorer 1:n vuonna 1958) ja sehän heijastui muuallekin; helppo esimerkkki on automuotoilu. Sama homma lelujen kanssa, näköjään, avaruusalus ja mikälie-sädepyssy leluja tulee vastaan aika useinkin. (Toinen aika yleinen tuntuu olevan junat.)
Oikean puoleinen lelu toimii, joskaan sitä ei tiedetty ennenkuin se eräänä äänettömänä iltana alkoi itsekseen vilkkua, välkkyä ja räksyttää...


On aina erityistä löytyy jokin esine avaamattomassa pakkauksessa. Tämä pakkaus on unohtunut jo 50-60 vuotta sitten Turkulaisen lelukaupan kellariin, josta se tutun välikäden kautta eksyi meidän lelukokoelmaamme.
Siellä se Pinokkio muovin takana odottaa että leikittäjäänsä!
Sori vaan Pinokkio, sitä ei tuu.

4 kommenttia:

  1. Onpas hienoja. Vaikka ovat oman lapsuuden ajalta, tuttuja ei ole kuin muutama.

    VastaaPoista
  2. Kirjoittele ihmeessä useammin! Pidän kaikesta näkemästäni. Vaikutat olevan kiinnostunut tosi kivoista asioista, niistä olisi mukava lukea lisää.

    VastaaPoista
  3. Myös Goatlandiasta ihastellaan lelukokelmaa ja ollaan iloisia että SirkusLeijona päätyi hyvään kotiin!

    VastaaPoista