tiistai 20. marraskuuta 2012

Ole tarkka ota Pirkka

Joskus niihin aikoihin kun Kekkonen oli vielä pelkkä ministeri (eli siitä on siis ihan helvetisti aikaa), suunnitteli Ilmari Tapiovaara Pirkka-nimisen sarjan huonekaluja. Sarjaan kuuluu ruokapyötä, tuoli, baarijakkara, pitkä penkki, ja matalampi sekä korkeampi pikkujakkara. Näitä myy -kysynnän uudelleen synnyttyä- ainakin Vepsäläinen. Tossa oli välissä pätkä kun niitä ei kaupattu, nyt niitä taas saa uutena. Ei ne vanhatkaan minnekään ole kadonneet, hyvin tehty kaluste kyllä kestää.

Vanhojen ja uusien jakkaroiden muodossa on mielestäni hieman eroa. Näissä uusissa versioissa jakkaran reunassa näyttäisi olevan pienempi pyöristys, tehden istuinosan muodosta kokonaisuudessaa terävämmän näköisen.
Jos kirjoitan tähän että myös teollisemman näköisen, niin en tarkoita sitä automaattisesti negatiivisena asiana, tykkään kyllä molemmista.
Uudemmat näyttäisivät olevan pyöristetty r5 säteisellä terällä ympäriinsä, kun vanhemmissa versioissa pitkät sivut näyttäisivät olevan pari milliä isommalla sätellä. Kuvittelenko vain, mutta päädyt on mielestäni hiottu huomattavan pyöreiksi noissa vanhemmissa versioissa.


 Huomioi myös kohta josta jalka kiinnittyy istuinosaan. Ylläoleva kuva on tuollaisista uudemmista jakkaroista, siinä jalka levenee liitoskohdasta melko paljon. Tässä kuvassa vasemmalla näkyy vanhan mallinen Pirkka ja vastaava liitos; kyllä tuokin levenee, mutta ei yhtä paljoa. Tätä vois siis pitää yhtenä spottina joka kannattaa tsekata kun haluaa tunnistaa onko se oma jakkara uudempaa vai vanhempaa tuotantoa. Toinen voisi olla tuo koko jalan muoto joka on hieman erilainen ; vanhemmissa jalka on tasaisesti pullea, uudemmissa on keskellä pullea kohta. Tätä on kuitenkin vaikea vertailla jos vieressä ei ole toista uudempaa/vanhempaa jakkaraa.

Meillä oli pitkään kytätty omaa Pirkka-jakkaraa, niiden hinnat vaan nousi aina johonkin hullutuksiin kunnosta riippumatta. Haimme näistä kaikista Pirkka-kalusteista nimenomaan tuota matalampaa jakkaraa kunnes lopulta Goatland Recycling Outlet'in käsittämättömän suurista varastoista löytyi meidänkin aina niin laihalle kukkarolle sopiva orgis Pirkka-jakkara, ja sattumalta vieläpä sitä haetumpaa matalampaa mallia.
Edullinen hankintahinta toki oli perusteltu, istuin kun oli jo monta elämänvaihetta nähnyt.


 "Tunnustan elähtäneeni"

Ei se nyt mikään erikoistarjous-halpa ollut, mutta leimat ja kuviot pohjassa kertoi että kyseessä on ihan oikea Laukaan Puun tekemä oikeasti vanha Pirkka-jakkara. Rahat sinne ja postissa tänne!
Työnjako oli alusta asti selvä; Noora raaputti oranssit maalit pois, ja minä jatkoin siitä eteenpäin. Haluttiin istuinosa puun väriseksi, joten sitä raavittavaa maalia oli piisalle asti. Jalkojen liimaus oli jo alkanut antautua, joten kopautin klabbit irti, hiominen on sillon helpompaa. Lopulta lakkasin istuinosan useampaan kertaan, tein muutamat välihionnatkin.

Irtautettuna jalkojenkin hiominen oli helpompaa. Hionnan jälkeen sipasin niihin useamman ohuen kerroksen himmeetä Empireä. Miranol on niin kiiltävää maalia ettei se sovi tähän... Sitten taas hiottiin, maalattiin, hiottiin, maalattiin. Pensselin kanssa toimin vainen. Lopulta jaloista tuli uskomattoman hyvät, niissä kun oli ostettaessa lommoja, naarmuja ja valumajälkiä. Oli edellisen maalarin sutikin ollut vähän toispuoleinen. Taikuri on itsekin yllättynyt! 
Lopuks liimasin jalat takaisin kiinni. Neljään suuntaan töröttävät kintut, niiden kahdeksaan eri suuntaan (ja vastakkaisiin kuin edelliset) osoittavat poikkipienat, ja 20 eri liimapintaa oli yksi mielenkiintoisimpia liimausharjoituksia mitä olen päässyt tekemään moneen aikaan. Järjestelyllä ja järjestelmällisyydellä päästiin tälläkin kertaa tavoitteeseen eli jakkara on vakaa eikä keiku.

Tämmöinen siitä sitten tuli! Nyt se ei enää näytä semmoiselta kesämökin saunajakkaralta vaan siltä kuin se vuonna '55 tarkoitettiin, ja sopii huomattavasti paremmin sisustukseen, ainakin meillä. Tää sopii mainiosti mun hanuriin, tai oikeammin sen alle.

Vielä kun löytäis jostain Pirkka-sarjan baarijakkarat, niin vois ottaa talteen. Ei meillä tosin oo sisällä baaritiskiä, mutta äkkiäkös siihen ympärille sellaisen tekisi... yeah, right.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti