torstai 6. joulukuuta 2012

Numismaattista itsenäisyyspäivää!

Se olis tänään itsenäisyyspäivä, siis sopiva päivä tälläisten esineiden näyttäytymiseen keräily-aiheisessa blogissamme. Kaikki mitalit ovat tulleet minulle omasta suvusta. Ei mitään yltiöharvinaisia eikä arvokkaitakaan mutta mielenkiintoisia silti.


Ensimmäinen vasemmalta on 1. luokan vapaudenmitali, ja toinen vasemmalta on 2.lk vapaudenmitali. Molempia jaettiin aliupseereille ja miehistölle rohkeudesta sekä menestyksekkäistä sotatoimista. Kummassakin lukee kääntöpuolella "Suomen kansalta 1939". Suomen sotahistorian ehkä tunnetuimmat sankarihahmot Lauri Törni ja Simo Häyhä saivat molemmat tälläiset prenikat.

Keskimmäinen mitali on Tolvajärven taisteluista talvisodassa 1939-1940. Rapsakat taistelut ollut noilla kanteilla, Wikipedia kertoi Tolvajärvellä kaatuneen 630 suomalaista. Neuvostoliitolla 4800 kuollutta, lisäksi 2300 kadonnutta...

Toinen oikealta, "Isänmaa 1941-1945". Uskoisin tämän olevan mitali jota on jaettu kaikille, tai ainakin lähes kaikille, jatko- ja Lapin sotaan osallistuneille.

Äärimmäinen oikealla on Tolvajärven risti talvisodasta. Tälläinen annettiin talvisodassa Tolvajärvi-Aittojoki -rintaman lohkolla palvelleille.

Taustalla on "Hakkapeliitta"-lehti vuodelta 1943. Lehden takasivulla mainostetaan puutaloja, tekstistä voi päätellä että vielä ei ole Karjalaa luovutettu vaan sinne ollaan tuossa vaiheessa vielä kovaa vauhtia palaamassa.

Näihin kuviin ja niin edelleen, hyvää itsenäisyyspäivää just sulle!

1 kommentti:

  1. Komia rivistö :) mie palailin eilen myös isoisien aikaan katselemalla vanhoja kuva-albumeja. Hyvää Itsenäisyyspäivää näin jälkikäteen!

    VastaaPoista